Wednesday, February 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Μπορεί η γιόγκα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Θέσεις, οφέλη και είδη

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη γιόγκα για να χάσετε βάρος: Οι καλύτερες στάσεις και πρακτικές για την απώλεια κιλών

Εικονίδιο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ένας φάκελος. Υποδηλώνει τη δυνατότητα αποστολής ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εικονίδιο κοινής χρήσης Ένα καμπυλωτό βέλος που δείχνει προς τα δεξιά.
Εικονίδιο Facebook Το γράμμα F.

Facebook Εικονίδιο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ένας φάκελος. Δείχνει τη δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Email Εικονίδιο Twitter Ένα στυλιζαρισμένο πουλί με ανοιχτό στόμα, που τιτιβίζει.

Twitter Εικονίδιο Snapchat Ένα φάντασμα.

Εικονίδιο Snapchat Fliboard Ένα στυλιζαρισμένο γράμμα F.

Flipboard Εικονίδιο Pinterest Το γράμμα “P” στιλιζαρισμένο ώστε να μοιάζει με καρφίτσα thumbtack.

Εικονίδιο Pinterest Σύνδεσμος Μια εικόνα ενός συνδέσμου αλυσίδας. Συμβολίζει το url ενός συνδέσμου ιστοσελίδας.

Αυτό το άρθρο αναθεωρήθηκε ιατρικά από τον Joey Thurman, CSCS, CPT, FNS, ειδικό σε θέματα γυμναστικής με έδρα το Σικάγο και δημιουργό του προγράμματος Fast Results.

Ιατρικά αναθεωρημένο αναθεωρημένο από Εικονίδιο σήματος ελέγχου Ένα σημάδι ελέγχου. Υποδεικνύει ότι το σχετικό περιεχόμενο έχει αναθεωρηθεί και επαληθευτεί από έναν εμπειρογνώμονα

Οι ιστορίες μας αναθεωρούνται από επαγγελματίες υγείας για να διασφαλιστεί ότι θα λάβετε τις πιο ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ευεξία σας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το συμβούλιο ιατρικής αναθεώρησης.

  • Τύποι γιόγκα
  • Μπορεί η γιόγκα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;
  • Οι καλύτερες στάσεις γιόγκα για απώλεια βάρους
  • Η γνώμη των ειδικών
  • Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και μια τακτική ρουτίνα άσκησης.
  • Τα οφέλη της γιόγκα περιλαμβάνουν την οικοδόμηση δύναμης, τη βελτίωση της αντοχής και την καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας.
  • Αν είστε αρχάριος, δοκιμάστε να πάτε σε ένα μάθημα γιόγκα δια ζώσης, ώστε ο εκπαιδευτής να μπορεί να τροποποιήσει τις στάσεις.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική που μπορεί να σας βοηθήσει να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ του νου και του σώματός σας. Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι γιόγκα, ορισμένοι επικεντρώνονται περισσότερο στον διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα και άλλοι στη δύναμη και την αντοχή.

Ως μέρος ενός τακτικού προγράμματος άσκησης, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, επειδή καίει θερμίδες. Αλλά ίσως το μεγαλύτερο όφελος της γιόγκα είναι η δυνατότητα αύξησης της ενσυνειδητότητας, η οποία μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας βοηθήσει να ζήσετε συνολικά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Τύποι γιόγκα

Η γιόγκα είναι ένα σύνολο από σωματικές, νοητικές και πνευματικές πρακτικές που βοηθούν τους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν στην αναπνοή τους και να νιώσουν πιο συνδεδεμένοι με το σώμα τους.

“Η γιόγκα δίνει μεγάλη έμφαση στο να φέρουμε την προσοχή προς τα μέσα”, λέει ο David Chesworth, πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής ACSM και διευθυντής γυμναστικής στο Hilton Head Health. “Η αναπνοή είναι πάντα μέρος της γυμναστικής, αλλά στη γιόγκα δίνεις πραγματικά έμφαση σε έναν συγκεκριμένο τύπο αναπνοής που συνδέεις με τις θέσεις του σώματος και τις στάσεις”.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι γιόγκα, και ενώ όλοι εργάζονται για τη σύνδεση της αναπνοής με την κίνηση, ορισμένοι τύποι γιόγκα είναι καταλληλότεροι για ορισμένους στόχους.

  • Γιόγκα Νίντρα. Αυτή η πρακτική είναι παρόμοια με την επανορθωτική γιόγκα στο ότι εστιάζει στη χαλάρωση, αλλά ενσωματώνει επίσης τη χρήση στηριγμάτων όπως μαξιλάρια ή κουβέρτες για να αυξήσει την άνεση και να εμβαθύνει τη χαλάρωση. Η Yoga Nidra επικεντρώνεται κυρίως στο διαλογισμό και τη χαλάρωση και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του στρες και του άγχους και βελτιώνει τον ύπνο. Αυτός ο τύπος γιόγκα δεν θα κάψει πολλές θερμίδες, αλλά μπορεί να ενισχύσει την αυτογνωσία και την ενσυνειδητότητα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία σας και να βοηθήσει στους στόχους σας για απώλεια βάρους, λέει ο Chesworth.
  • Vinyasa ή “power” γιόγκα. Αυτός ο τύπος γιόγκα ρέει από στάση σε στάση, συνδέοντας την κίνηση του σώματος με την αναπνοή, λέει ο Τομ Τζόνσον, πιστοποιημένος εκπαιδευτής γιόγκα στο Κονέκτικατ. “Η Vinyasa μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για όσους θέλουν μια πρακτική που κινείται πιο γρήγορα και έχει μεγαλύτερη ποικιλία στις στάσεις που εκτελούνται”, λέει ο Johnson. Αυτός ο τύπος γιόγκα είναι περισσότερο αερόβια προπόνηση από ό,τι η Nidra και είναι πιθανό να κάψει περισσότερες θερμίδες και να βοηθήσει πιο άμεσα στην απώλεια βάρους.
  • Bikram ή “καυτή” γιόγκα. Αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από τις ίδιες 26 στάσεις και τις σχετικές αναπνευστικές ασκήσεις που εκτελούνται με την ίδια ακριβώς σειρά σε κάθε μάθημα. Οι αίθουσες στις οποίες ασκείται η Bikram είναι ρυθμισμένες στους 105 βαθμούς Φαρενάιτ και 40% υγρασία. “Αυτό το στυλ μπορεί να είναι ενδιαφέρον για όσους αρέσκονται να ιδρώνουν και επιθυμούν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στην πρακτική τους που τους επιτρέπει να τελειοποιούν την εκτέλεση των στάσεων”, λέει ο Johnson. Αυτά τα μαθήματα διαρκούν 90 λεπτά και μπορούν να κάψουν 300 έως 500 θερμίδες, οπότε αυτό το στυλ είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη γιόγκα για την απώλεια βάρους.

Μπορεί η γιόγκα να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;

Ως μέρος μιας τακτικής ρουτίνας άσκησης, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη μέθοδος για όλους.

“Όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους, θα κάψετε θερμίδες κάνοντας γιόγκα, και έτσι, θα σας βοηθήσει”, λέει ο Chesworth. “Αλλά δεν θα έλεγα απαραίτητα, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ότι η γιόγκα είναι η χρυσή σφαίρα”.

Εκτός από τα οφέλη της γιόγκα για την ψυχική υγεία, η πρακτική μπορεί να αυξήσει την ευελιξία, να ενδυναμώσει και να τονώσει τους μύες και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Σημείωση: Εάν είστε ήδη σωματικά δραστήριοι, η προσθήκη της γιόγκα στη ρουτίνα άσκησής σας δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στους στόχους σας για απώλεια βάρους, λέει ο Chesworth. Και αν μόλις ξεκινάτε, μπορείτε να στοχεύσετε σε μία φορά την εβδομάδα και να αυξάνετε από εκεί και πέρα.

Το είδος της γιόγκα που κάνετε παίζει επίσης ρόλο στην απώλεια βάρους, λέει η Johnson. Ορισμένα από τα πιο σωματικά απαιτητικά στυλ γιόγκα, όπως η Vinyasa ή η Bikram, ενσωματώνουν στάσεις που είναι πιο αερόβιες και βαρυτικές, που σημαίνει ότι καίνε περισσότερες θερμίδες και χτίζουν περισσότερους μυς από άλλα είδη γιόγκα και μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη απώλεια βάρους.

Ακόμα και λίγες μόνο εβδομάδες τακτικής εξάσκησης της γιόγκα μπορούν να οδηγήσουν σε οφέλη για την υγεία και απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine έδειξε ότι ένα πρόγραμμα γιόγκα διάρκειας 10 ημερών είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε υπέρβαρους άνδρες. Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 26 ή μεγαλύτερο και έχασαν κατά μέσο όρο 1,9 κιλά βάρους.

Μια άλλη μελέτη του 2013 εξέτασε τις επιδράσεις της επανορθωτικής γιόγκα σε υπέρβαρες γυναίκες και διαπίστωσε ότι όσες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα γιόγκα 48 εβδομάδων έχασαν περισσότερο βάρος σε διάστημα έξι μηνών από όσες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα διατάσεων αλλά όχι γιόγκα. Η ομάδα της γιόγκα έχασε 34 τετραγωνικά εκατοστά λίπους απευθείας κάτω από το δέρμα σε σύγκριση με 6 τετραγωνικά εκατοστά για την ομάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα διατάσεων.

Αν και η γιόγκα μπορεί να μην καίει τόσες θερμίδες όσες άλλες αερόβιες ασκήσεις όπως το τζόκινγκ ή το περπάτημα, μπορεί να αυξήσει την αντοχή και τη δύναμη, γεγονός που βοηθά στην απώλεια βάρους, λέει ο Johnson.

Μια τακτική πρακτική γιόγκα μπορεί επίσης να αυξήσει την ενσυνειδητότητα και να μειώσει το άγχος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διατροφικών επιλογών και να συμβάλει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η γιόγκα μπορεί να σας επιτρέψει να νιώθετε πιο κοντά στο σώμα σας και να ανταποκρίνεστε καλύτερα στα σήματα πείνας ή να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση των διατροφικών σας συνηθειών και πώς να τις αλλάξετε αποτελεσματικά.

Καλύτερες στάσεις γιόγκα για απώλεια βάρους

Εάν είστε νέοι στη γιόγκα, ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα τοπικό στούντιο ή να προσλάβετε έναν εκπαιδευτή γιόγκα.

“Με μερικά μαθήματα από έναν ιδιωτικό εκπαιδευτή, μπορεί κανείς να μάθει να εκτελεί κοινές ασκήσεις αναπνοής και στάσεις και να μάθει λίγα περισσότερα για την ιστορία και τη φιλοσοφία της γιόγκα”, λέει ο Johnson. “Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να καθοδηγήσει ένα άτομο σχετικά με τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος στις στάσεις με βάση τη μοναδική ικανότητα και εμπειρία του ατόμου”.

Αν είστε ήδη δραστήριοι, αλλά θέλετε να ενσωματώσετε τη γιόγκα ως μέρος ενός σχεδίου απώλειας βάρους, δοκιμάστε να την εφαρμόσετε μερικές ημέρες την εβδομάδα ως συμπλήρωμα στις άλλες προπονήσεις σας, λέει ο Cheswoeth.

Γρήγορη συμβουλή: Αν νιώθετε εκφοβισμένοι από την ιδέα της γιόγκα ή δεν έχετε κάποιο τοπικό στούντιο στη διάθεσή σας, μπορείτε να ελέγξετε τις διαδικτυακές πηγές, πολλές από τις οποίες είναι δωρεάν και προσφέρουν γιόγκα για όλους τους τύπους επιπέδων.

Ορισμένες στάσεις με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε στο σπίτι περιλαμβάνουν:

Πολεμιστής δύο

Ξεκινήστε σε μια ευρεία ορθοστατική στάση. Στρέψτε το δεξί σας πόδι κατά 90 μοίρες προς τα δεξιά και το αριστερό σας πόδι κατά 10 έως 15 μοίρες επίσης προς τα δεξιά. Κοιτάξτε πάνω από το δεξί σας, μεσαίο δάχτυλο, έτσι ώστε τόσο το δεξί σας πόδι όσο και τα μάτια σας να δείχνουν προς τα δεξιά. Επιμηκύνετε μέσω των χεριών και λυγίστε το μπροστινό σας γόνατο, ώστε να βρίσκεται ακριβώς πάνω από την μπροστινή σας φτέρνα.

Πόζα του σκάφους

Καθίστε στο στρώμα σας και τεντώστε τα πόδια σας μπροστά σας. Λυγίστε τα γόνατά σας και σηκώστε τα πόδια σας από το πάτωμα, ώστε οι κνήμες σας να είναι παράλληλες με το πάτωμα. Τεντώστε τα χέρια σας ώστε να είναι και αυτά παράλληλα και κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα.

Στάση σανίδας

Ξεκινήστε στα τέσσερα και, στη συνέχεια, βάλτε τα πόδια σας προς τα πίσω με τις φτέρνες σας ανασηκωμένες. Δυναμώστε μέσω των χεριών σας σαν να είστε έτοιμοι να κάνετε κάμψεις. Ενεργοποιήστε τον κορμό και κρατήστε τον για 30 δευτερόλεπτα.

Η γνώμη των ειδικών

Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και άλλες μορφές άσκησης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όφελος της γιόγκα μπορεί να είναι η έμφαση που δίνει στην ενσυνειδητότητα και στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε γιόγκα, δοκιμάστε μερικά μαθήματα στο στούντιο, όπου ένας δάσκαλος μπορεί να σας βοηθήσει να τροποποιήσετε τις στάσεις. Ή, δοκιμάστε online μαθήματα μέσω του Youtube ή άλλης υπηρεσίας ροής βίντεο.

Erin Heger

Η Erin Heger είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος που βρίσκεται στην περιοχή του Κάνσας Σίτι. Καλύπτει κυρίως ιστορίες που σχετίζονται με την πολιτική υγείας, την ψυχική υγεία των μητέρων, τη γονική μέριμνα και τα προσωπικά οικονομικά. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στα The Atlantic, Rewire.News, Refinery29, HuffPost και άλλα.

Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

Σχετικά άρθρα

ΥΓΕΙΑ Πρέπει να κάνετε πιλάτες ή γιόγκα; Ποιο είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους, την καύση θερμίδων και την τόνωση των μυών σας

ΥΓΕΙΑ 7 επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη της γιόγκα στη σωματική και ψυχική υγεία

ΥΓΕΙΑ 10 εύκολες στάσεις γιόγκα για αρχάριους για να χτίσετε δύναμη, ευελιξία και πνευματική διαύγεια

ΥΓΕΙΑ Τι να περιμένετε σε ένα μάθημα hatha yoga και γιατί η πρακτική έχει γίνει τόσο δημοφιλής
Υγεία Γυμναστική Γιόγκα

Εικονίδιο κλεισίματος Δύο διασταυρωμένες γραμμές που σχηματίζουν ένα “Χ”. Υποδεικνύει έναν τρόπο για να κλείσετε μια αλληλεπίδραση ή να απορρίψετε μια ειδοποίηση.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss