Tuesday, January 31, 2023
spot_img

Latest Posts

Μήπως το άγχος επηρεάζει το βάρος | LloydsPharmacy σε απευθείας σύνδεση γιατρός του Ηνωμένου Βασιλείου

Μπορεί το άγχος να επηρεάσει το βάρος μου;

Όλοι μας βιώνουμε στρες κατά καιρούς, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι ένα διαρκές ζήτημα που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα.

Αν διανύετε μια αγχώδη περίοδο, μπορεί να έχετε βιώσει συμπτώματα όπως αλλαγές στο βάρος – διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί.

Γιατί το άγχος επηρεάζει το βάρος μου;

Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους το στρες μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας:

 1. Έχει άμεσο, φυσικό αντίκτυπο στο σώμα σας
 2. Οδηγεί σε ανθυγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι ή ανήσυχοι, το σώμα μας απελευθερώνει κορτιζόλη και αδρεναλίνη. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν το σώμα μας να προετοιμαστεί για τρομακτικές καταστάσεις, κάνοντας την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα και κάνοντάς μας να αισθανόμαστε πιο προσεκτικοί.

Εάν αισθάνεστε συχνά πολύ αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει αυτές τις ορμόνες τακτικά. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε σωματικά αδιάθετοι, προκαλώντας συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • Προβλήματα στον ύπνο
 • Αίσθημα μεγάλης κούρασης
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνοι στο στήθος
 • Δυσπεψία και καούρα
 • Δυσκοιλιότητα και διάρροια

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν επίσης ότι επηρεάζεται η όρεξή τους και ότι καταλήγουν να τρώνε περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.

Εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, υπάρχουν και ψυχικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη και δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της σωματικής υγείας και σε ανθυγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

 • Τρώτε περισσότερο πρόχειρο φαγητό
 • Κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ
 • Παράλειψη γευμάτων
 • Ξενύχτιση μέχρι αργά
 • Αποφυγή της άσκησης

Στρες και σάκχαρο στο αίμα

Μια άλλη φυσική πτυχή του στρες είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Οι ορμόνες του στρες, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, δυσκολεύουν την εργασία της ινσουλίνης και αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα σχετίζεται με αλλαγές στο βάρος και με σοβαρές καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Στρες και αύξηση βάρους

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περίοδοι στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το στρες για την αύξηση του σωματικού βάρους περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη όρεξη
 • Επιθυμία για πρόχειρο φαγητό
 • Έλλειψη ύπνου
 • Μη επαρκής άσκηση

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συνδυαστούν με άλλα συμπτώματα άγχους και να προκαλέσουν ένα αρνητικό σπιράλ, οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, το να αισθάνεστε τόσο αγχωμένοι που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε τακτική άσκηση, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει τα συναισθήματα άγχους και στρες, διαιωνίζοντας τον κύκλο και καθιστώντας δυσκολότερο να τον σπάσετε.

Εξετάζετε το ενδεχόμενο θεραπείας απώλειας βάρους;

Άγχος και απώλεια βάρους

Ενώ πολλοί άνθρωποι παίρνουν βάρος σε περιόδους στρες, άλλοι χάνουν βάρος.

Το άγχος είναι γνωστό ότι προκαλεί απώλεια όρεξης σε ορισμένους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι καταλήγουν να τρώνε λιγότερο φαγητό. Οι συνθήκες που περιβάλλουν το άγχος μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κακές διατροφικές συνήθειες – για παράδειγμα, αν εργάζεστε σε μεγάλες βάρδιες ή με ακανόνιστο ωράριο, μπορεί να μην βρίσκετε χρόνο να μαγειρέψετε για τον εαυτό σας.

Επιπλέον, οι ορμόνες του στρες που απελευθερώνει το σώμα μας μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να καίμε θερμίδες πιο γρήγορα.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, το παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια βάρους.

Θεραπείες για το στρες

Εάν αισθάνεστε πραγματικά αγχωμένοι και διαπιστώνετε ότι αυτό επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, καλό είναι να μιλήσετε με τον παθολόγο σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συμβουλευτική ή η CBT (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία) σας βοηθά να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος σας και να ξεφύγετε από αρνητικά πρότυπα σκέψης.

Μπορεί επίσης να είστε σε θέση να διαχειριστείτε το άγχος σας αντιμετωπίζοντας ορισμένα από τα πράγματα που το προκαλούν. Ένα πραγματικά καλό πρώτο βήμα είναι να ζητήσετε βοήθεια – για παράδειγμα, από τον προϊστάμενό σας στη δουλειά ή από μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα χρέη που μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τις οικονομικές ανησυχίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η κατάλληλη θεραπεία για το άγχος. Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος μόνοι σας ή εάν επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή ή τους ανθρώπους γύρω σας, μιλήστε με τον παθολόγο σας ή επικοινωνήστε με το Mind.

Θεραπείες για την αύξηση του σωματικού βάρους

Εάν έχετε παρουσιάσει αύξηση του σωματικού σας βάρους μετά από μια περίοδο στρες, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Αυτό είναι σύνηθες για πολλούς ανθρώπους και πιθανώς είναι απλώς μια προσωρινή αντίδραση σε αυτή την αγχωτική περίοδο. Ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να επανέλθετε στο φυσιολογικό.

Φυσικά, ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν την απώλεια βάρους πολύ πιο δύσκολη, ακόμη και με δίαιτα και άσκηση, γι’ αυτό και υπάρχουν διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες. Εδώ στο Online Doctor μπορούμε να συνταγογραφήσουμε τα δισκία απώλειας βάρους Xenical ή Orlistat σε άτομα με ΔΜΣ πάνω από 30, ή σε οποιονδήποτε με ΔΜΣ πάνω από 28 που έχει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι κατάλληλοι για μια θεραπεία που ονομάζεται Saxenda® για την απώλεια βάρους, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαβούλευσης στον ιστότοπό μας.

Αναφορές

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss