Tuesday, January 31, 2023
spot_img

Latest Posts

Γιατί τα αυγά είναι καλά για την απώλεια βάρους και πώς να τα τρώτε

Ναι, τα αυγά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος – εδώ είναι οι πιο θρεπτικοί τρόποι για να τα φάτε

Εικονίδιο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ένας φάκελος. Υποδηλώνει τη δυνατότητα αποστολής ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εικονίδιο κοινής χρήσης Ένα καμπυλωτό βέλος που δείχνει προς τα δεξιά.
Εικονίδιο Facebook Το γράμμα F.

Facebook Εικονίδιο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ένας φάκελος. Δείχνει τη δυνατότητα αποστολής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Email Εικονίδιο Twitter Ένα στυλιζαρισμένο πουλί με ανοιχτό στόμα, που τιτιβίζει.

Twitter Εικονίδιο Snapchat Ένα φάντασμα.

Εικονίδιο Snapchat Fliboard Ένα στυλιζαρισμένο γράμμα F.

Flipboard Εικονίδιο Pinterest Το γράμμα “P” στιλιζαρισμένο ώστε να μοιάζει με καρφίτσα thumbtack.

Εικονίδιο Pinterest Σύνδεσμος Μια εικόνα ενός συνδέσμου αλυσίδας. Συμβολίζει το url ενός συνδέσμου ιστοσελίδας.

Αυτό το άρθρο αναθεωρήθηκε ιατρικά από την Samantha Cassetty, MS, RD, ειδική σε θέματα διατροφής και ευεξίας με ιδιωτικό ιατρείο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Medically Reviewed Reviewed By Εικονίδιο σήματος ελέγχου Ένα σημάδι ελέγχου. Υποδεικνύει ότι το σχετικό περιεχόμενο έχει αναθεωρηθεί και επαληθευτεί από έναν εμπειρογνώμονα

Οι ιστορίες μας αναθεωρούνται από επαγγελματίες υγείας για να διασφαλιστεί ότι θα λάβετε τις πιο ακριβείς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την ευεξία σας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το συμβούλιο ιατρικής αναθεώρησης.

 • Τα αυγά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, οι οποίες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Αυτή η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει ελαφρώς το μεταβολισμό σας, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες.
 • Αν θέλετε να χάσετε βάρος, τρώτε αυγά ως μέρος ενός υγιεινού πρωινού με φρούτα και λαχανικά.

Αν και τα αυγά έχουν δαιμονοποιηθεί κάπως για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα αυγά μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, καθώς αποτελούν μια υγιεινή, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες επιλογή πρωινού που σας κρατάει χορτάτους.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα διατροφικά οφέλη των αυγών και πώς μπορείτε να τα καταναλώνετε στο πλαίσιο των στόχων σας για απώλεια βάρους.

Τα αυγά είναι χαμηλά σε θερμίδες και θρεπτικά

Τα αυγά διαθέτουν ένα εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ.

” Τα αυγά είναι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και περιέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ”, λέει η Natalie Rizzo, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. “Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε χολίνη, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά”.

Τόσο τα ασπράδια όσο και οι κρόκοι περιέχουν πρωτεΐνες. Ο κρόκος έχει την υψηλότερη συγκέντρωση των περισσότερων λιπών, βιταμινών και μετάλλων. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου:

 • Θερμίδες: 71.5
 • Λίπος: 4,8 γραμμάρια
 • Βιταμίνη Α: 160 mcg
 • Ασβέστιο: 56 mg
 • Βιταμίνη D: 2 mcg
 • Ριβοφλαβίνη: 0,475 mg
 • Βιταμίνη Β12: 0,89 mcg
 • Φυλλικό οξύ: 47 mcg
 • Βιταμίνη Ε: 1,05 mg
 • Νιασίνη: 0,075 mg
 • Σίδηρος: 1,75 mg

Η πρωτεΐνη στα αυγά σας κρατάει χορτάτους και μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό

“Όσον αφορά την απώλεια βάρους, η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι και μπορεί να συμβάλει στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων αργότερα μέσα στην ημέρα”, λέει ο Rizzo.

Μέρος της πρόκλησης όταν χάνετε βάρος είναι να ικανοποιείτε την πείνα σας, ενώ παράλληλα βρίσκεστε σε θερμιδικό έλλειμμα. Ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να τρώτε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, με περίπου 6 γραμμάρια ανά μεγάλο αυγό.

Σημαντικό : Ο δείκτης κορεσμού είναι ένα μέτρο του πόσο γεμάτο και ικανοποιημένο αισθάνεται ένα άτομο μετά το φαγητό. Τα αυγά έχουν 50% υψηλότερο δείκτη κορεσμού από το λευκό ψωμί ή τα δημητριακά πρωινού.

Η πρωτεΐνη είναι καλύτερη στο να χορταίνει την πείνα μας από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί. Η διαδικασία της κατανάλωσης, της πέψης και της αποθήκευσης της τροφής ονομάζεται θερμικό φαινόμενο. Το θερμικό αποτέλεσμα της τροφής είναι η μικρή αύξηση του μεταβολισμού που βιώνετε μετά την κατανάλωσή της. Μια ποικιλία παραγόντων μπορεί να αυξήσει το θερμικό αποτέλεσμα, ένας από τους οποίους είναι η ποσότητα της πρωτεΐνης.

Η ενίσχυση του μεταβολισμού σας είναι ένας τρόπος για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ο μεταβολισμός είναι η ικανότητα του σώματός σας να καίει θερμίδες για ενέργεια. Ενώ το να έχετε γρήγορο ή αργό μεταβολισμό εξαρτάται πραγματικά από τα γονίδιά σας, η κατανάλωση μιας τροφής υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, επιταχύνει ελαφρώς το μεταβολισμό σας και καίει περισσότερες θερμίδες.

Η πρωτεΐνη ωφελεί επίσης την υγεία των μυών, βοηθώντας σας να διατηρήσετε και ακόμη και να χτίσετε μεγαλύτερους μύες. Η αύξηση της μυϊκής σας μάζας έχει άμεση επίδραση στην αύξηση του μεταβολισμού. Οι μύες χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια και καίνε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, οπότε όσο περισσότερους μύες έχετε, τόσο πιο αποτελεσματικά καίει το σώμα σας την τροφή που τρώτε.

Είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές πρωινού

Οι Αμερικανοί τείνουν να ξεκινούν τη μέρα τους με επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, τηγανίτες ή ντόνατς, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και ακόμη και διαβήτη τύπου 2. Αντικαθιστώντας ένα πρωινό με πολλούς υδατάνθρακες με ένα πρωινό με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως τα αυγά, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Μια μικρή μελέτη του 2008 σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας 25 έως 60 ετών διαπίστωσε ότι τα αυγά για πρωινό οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι ένα κουλούρι για πρωινό. Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και περιορισμένες θερμίδες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία από τις οποίες έτρωγε αυγά για πρωινό και η άλλη κουλούρι. Και τα δύο πρωινά περιείχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Μετά από οκτώ εβδομάδες, η ομάδα με τα αυγά είχε 61% μεγαλύτερη μείωση του ΔΜΣ, 65% μεγαλύτερη απώλεια βάρους και 34% μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την ομάδα με τα κουλούρια.

“Συνιστώ σίγουρα τα αυγά ως μέρος ενός υγιεινού πρωινού”, λέει ο Rizzo. “Για να εξισορροπήσετε το πρωινό, συμπεριλάβετε επίσης μερικά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα”.

Επιπλέον, η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να μειώσει τη συνολική θερμιδική πρόσληψη, αποτρέποντας τις λιγούρες αργότερα μέσα στην ημέρα, λέει ο Rizzo. Μια ανασκόπηση του 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο βάρος, σωματικό λίπος και χαμηλότερο ΔΜΣ.

Πώς να τρώτε αυγά για απώλεια βάρους

Δεν υπάρχει ένας αυστηρός κανόνας για το πόσα αυγά πρέπει να τρώτε, αλλά η κατανάλωση ενός αυγού κάθε μέρα είναι απολύτως υγιεινή.

Αν και κάποτε οι ειδικοί σε θέματα διατροφής εξέταζαν τα αυγά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά – και όχι η διαιτητική χοληστερόλη όπως αυτή που βρίσκεται στους κρόκους των αυγών – επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα κρέατα πρωινού, όπως το μπέικον και το λουκάνικο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, οπότε προσπαθήστε να τα περιορίσετε μαζί με τα αυγά σας. Αντ’ αυτού, οι πιο υγιεινοί τρόποι για να φάτε αυγά περιλαμβάνουν μια φριτάτα λαχανικών ή πάνω από ένα τοστ με αβοκάντο.

Για να σκοτώσετε τα επιβλαβή βακτήρια, είναι καλύτερο να τα μαγειρεύετε μέχρι τα αυγά και ο κρόκος να είναι σφιχτά. Είναι υγιεινό να μαγειρεύετε τα αυγά με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Ποσέ
 • Βρασμένα
 • Τηγανητά – αν τηγανίζετε τα αυγά σας, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ελάχιστες ποσότητες υγιεινού λαδιού, όπως το ελαιόλαδο, λέει ο Rizzo.
 • Ομελέτα

Τα μυστικά που παίρνουν οι ειδικοί

Συνολικά, τα αυγά είναι ένας υγιεινός και νόστιμος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο χρόνο και ενισχύουν ελαφρώς το μεταβολισμό σας. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ετοιμάστε τα αυγά σας με ελάχιστο λάδι και φροντίστε να τα συνδυάσετε με άλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, όπως λαχανικά ή φρούτα.

Jessica Farthing

Η Jessica Farthing είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και έχει την τύχη να ζει στις ακτές της Τζόρτζια. Εκτός από την εξερεύνηση θεμάτων για το Insider, έχει γράψει για το Eating Well Magazine, το Eat This, Not That, το MSN, το YourTango και πολλές άλλες εκδόσεις που ασχολούνται με το φαγητό, τον τρόπο ζωής, την υγεία και την αναπηρία. Της αρέσει να εξερευνά θέματα υγείας και να στέλνει τους συνδέσμους στα τρία παιδιά της, προσπαθώντας να τα πείσει να φροντίζουν τον εαυτό τους. Η ζωή ως άδειος γόνος την προκαλεί να ασχοληθεί με εκείνα τα ημιτελή έργα, όπως ένα βιβλίο μαγειρικής και ένα ή δύο μυθιστορήματα θρίλερ. Η Τζέσικα περνά τον ελεύθερο χρόνο της ιππεύοντας τα άλογά της, τον Χένρι και τον Λίμερικ, και δουλεύοντας τους πονεμένους ιππικούς μύες στο στρώμα της γιόγκα. Αυτή και ο σύζυγός της Paul απολαμβάνουν τα δείπνα τους για δύο. Μπορείτε να την ακολουθήσετε στο Instagram στο @saltairsavannah.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss