Tuesday, January 31, 2023
spot_img

Latest Posts

Τι χέρι βέρα

Σε ποιο δάχτυλο μπαίνει η βέρα;

Αποκαλύπτουμε την ιστορία πίσω από το πανάρχαιο έθιμο.

Η Jessie Mooney DiGiovanna είναι συγγραφέας και εκδότρια με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία εργάζεται στον εκδοτικό κόσμο από το 2014. Προηγουμένως ήταν συντάκτρια χαρακτηριστικών στο Brides.

Ενημερώθηκε στις 20/10/22

  • FACEBOOK
  • PINTEREST
  • EMAILSHARE

νύφη τοποθετεί το δαχτυλίδι αρραβώνων στο δάχτυλο του δαχτυλιδιού

Σε αυτό το άρθρο

Η ιστορία και η σημασία του δαχτυλιδιού του δαχτυλιδιού Συχνές ερωτήσεις για το δάχτυλο του δαχτυλιδιού

“Σε ποιο δάχτυλο μπαίνει η βέρα;” Είμαστε πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε ότι γνωρίζετε την απάντηση από τότε που ήσασταν παιδί. Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, να φοράνε τη βέρα τους στο αριστερό παράμεσο. Αλλά γιατί η βέρα φοριέται στο “δαχτυλίδι” εξ αρχής; Και πρέπει οπωσδήποτε οι νύφες και οι γαμπροί να το κάνουν;

Τι είναι το δάχτυλο με το δαχτυλίδι;

Σε πολλούς δυτικούς πολιτισμούς, το δάχτυλο της βέρα ορίζεται ως το τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Η παράδοση να φοριέται βέρα σε αυτό το δάχτυλο προήλθε από την πεποίθηση ότι αυτό το δάχτυλο έχει μια φλέβα που οδηγεί απευθείας στην καρδιά.

“Ιστορικά, οι βέρες έχουν τεκμηριωθεί ότι φοριούνται σε κάθε δάχτυλο, ακόμη και στον αντίχειρα”, λέει η κοσμηματοπώλης Stephanie Selle. “Σήμερα, οι βέρες φοριούνται συνηθέστερα στο τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού. Αλλά σε ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ρωσία, οι βέρες φοριούνται παραδοσιακά στο δεξί χέρι”. Συνολικά, φαίνεται ότι οι πολιτιστικές παραδόσεις και οι κανόνες καθορίζουν το πρότυπο για αυτό το έθιμο. “Είναι ενδιαφέρον ότι με όλες τις γαμήλιες παραδόσεις και τάσεις που οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν με κάποιο τρόπο δικές τους, το δάχτυλο της βέρα είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν”, σημειώνει η Selle.

Γνωρίστε τον εμπειρογνώμονα

Η Stephanie Selle είναι κοσμηματοπώλης και λάτρης της ιστορίας των κοσμημάτων με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο. Είναι η ιδιοκτήτρια του With These Rings με έδρα την Ουάσινγκτον, ενός εργαστηρίου που ειδικεύεται στο να βοηθά ζευγάρια να σφυρηλατήσουν τα δικά τους δαχτυλίδια.

Παρακάτω, εμβαθύνουμε στην ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από την παραδοσιακή τοποθέτηση του δαχτυλιδιού στο δάχτυλο και γιατί μπορεί να επιλέξετε (ή να μην επιλέξετε) να ακολουθήσετε αυτό το έθιμο. Επιπλέον, αποκαλύψτε άλλες συνήθεις ερωτήσεις και παραδόσεις πίσω από τα δαχτυλίδια αρραβώνων και υπόσχεσης.

Δαχτυλίδια 101

Η ιστορία και το νόημα του δαχτυλιδιού

Η παράδοση και ο συμβολισμός του δαχτυλιδιού του δαχτυλιδιού ανάγονται στην αρχαιότητα. “Σύμφωνα με το μύθο, πίστευαν ότι το δάχτυλο του δαχτυλιδιού είχε μια φλέβα που συνδεόταν απευθείας με την καρδιά, οπότε οι καρδιές των εραστών συνδέονταν με τα δαχτυλίδια τους”, σημειώνει η Selle. “Οι πρώτοι Ρωμαίοι το ονόμαζαν αυτό Vena Amoris , ή φλέβα της αγάπης”. Έτσι, για να εδραιωθεί μια ένωση που θεμελιωνόταν στην αγάπη, ένα δαχτυλίδι τοποθετούνταν στο συγκεκριμένο δάχτυλο για να σηματοδοτήσει τον ρομαντισμό που μοιραζόταν το νεόνυμφο ζευγάρι, συνδέοντας ουσιαστικά τις δύο καρδιές τους.

Δυστυχώς, η σύγχρονη κατανόηση της ανατομίας μας δείχνει ότι όλα τα δάχτυλα έχουν φλεβικές συνδέσεις με την καρδιά και δεν υπάρχει τέτοια μοναδική φλέβα, καταρρίπτοντας τον αξιολάτρευτο συμβολισμό. Ωστόσο, η παράδοση εξακολουθεί να ισχύει για πολλά ζευγάρια που ορίζουν το δάχτυλο του δαχτυλιδιού του αριστερού χεριού τους για να σηματοδοτήσουν τη δέσμευσή τους ο ένας στον άλλον.

Συχνές ερωτήσεις για το δάχτυλο του δαχτυλιδιού

Με ποια σειρά πρέπει να τοποθετήσω τα δαχτυλίδια στο δάχτυλο του δαχτυλιδιού μου;

Εάν έχετε αποφασίσει να φοράτε τις βέρες αρραβώνων και γάμου στο ίδιο δάχτυλο, ίσως αναρωτιέστε για το στοίβαγμα. Τα παντρεμένα δίδυμα φορούν συμβατικά τις βέρες τους πιο κοντά στην καρδιά τους, δηλαδή βρίσκονται στο κάτω μέρος της στοίβας, κάτω από τη βέρα αρραβώνων και σπρώχνονται προς τη βάση της αρθρώστρας. Αν θέλετε να το τιμήσετε αυτό την ημέρα του γάμου σας, η πιο δημοφιλής στρατηγική είναι να αλλάξετε τη βέρα των αρραβώνων σας στο δεξί σας χέρι λίγο πριν περπατήσετε στο διάδρομο. Τώρα ο μέλλων σύζυγός σας μπορεί να σύρει τη ζώνη ακριβώς πάνω στο αριστερό σας δάχτυλο. Μπορεί να συμπληρωθεί με το δαχτυλίδι αρραβώνων κατά τη διάρκεια της τελετής ή αργότερα. Για πρόσθετο ρεαλισμό, ορισμένες νύφες επιλέγουν να συγκολλήσουν τις βέρες γάμου και αρραβώνων τους σε ένα ενιαίο κομμάτι. Μας αρέσει πώς αυτό εισάγει μια εντελώς νέα μεταφορά του “συζυγικού δεσμού”.

Μπορώ να φοράω τη βέρα και τη βέρα αρραβώνων μου σε διαφορετικά χέρια;

Φυσικά! Η επιλογή συχνά εξαρτάται από την προσωπική ή πολιτιστική προτίμηση. Ορισμένοι επιλέγουν να φορούν τη βέρα τους στο αριστερό παράμεσο και τη βέρα αρραβώνων τους στο δεξί παράμεσο. Το αν θα επιλέξετε να διατηρήσετε μια παλιά παράδοση ή να δημιουργήσετε τη δική σας, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Μπορώ να φοράω δαχτυλίδια στο παράμεσο δάχτυλο αν δεν είμαι αρραβωνιασμένη ή παντρεμένη;

Μια παλιά παροιμία δηλώνει ότι το να φοράτε ένα μη δεσμευτικό δαχτυλίδι στο δάχτυλο του αριστερού σας δαχτυλιδιού μπορεί να είναι γρουσουζιά. Δεν είστε προληπτικός τύπος; Αν το δαχτυλίδι ταιριάζει, φορέστε το! Τούτου λεχθέντος, το να φοράτε ένα δαχτυλίδι σε αυτό το δάχτυλο θα μπορούσε να υποδηλώνει στους άλλους ότι είστε σε μια δεσμευμένη σχέση, κάτι που μπορεί να μην είναι ιδανικό αν είστε έξω στη σκηνή των ραντεβού.

Είναι εντάξει να φοράτε δαχτυλίδια όλη την ώρα;

Παρόλο που μπορεί να είναι δελεαστικό να φοράτε τα δαχτυλίδια αυτά συνέχεια (διάβασε: ένα τελευταίο βήμα που πρέπει να σκεφτείς), θα θέλεις να αποφύγεις κάθε πιθανή ζημιά στα δαχτυλίδια, όπως γρατζουνιές στο μέταλλο, βλάβη στις πέτρες ή παραμόρφωση του σκηνικού. Σίγουρα θα πρέπει να αφαιρείτε τα δαχτυλίδια όταν καθαρίζετε (ειδικά αν χρησιμοποιείτε χημικά), όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή συμμετέχετε σε άλλες σωματικές δραστηριότητες, ακόμα και πριν από τον ύπνο. Η αφαίρεση των δαχτυλιδιών σας τη νύχτα όχι μόνο θα προστατεύσει τα δαχτυλίδια σας και θα αποτρέψει το πρήξιμο, αλλά θα αποτρέψει επίσης εσάς (ή το σύζυγό σας) από το να ξυπνήσετε με γρατζουνιές.

Να καθαρίζετε και να ελέγχετε επαγγελματικά το δαχτυλίδι αρραβώνων σας δύο φορές το χρόνο. Αυτό όχι μόνο θα διατηρήσει τη λαμπρότητα και τη λάμψη του, αλλά και θα διασφαλίσει ότι το δαχτυλίδι δεν έχει υποστεί ζημιές από τη φθορά.

Πώς μπορώ να μετρήσω το μέγεθος του δαχτυλιδιού μου;

Ένας εκπληκτικός αριθμός παραγόντων υπεισέρχεται στο μέγεθος ενός δακτυλικού δακτύλου. Εκτός από το σχήμα και το μέγεθος του δακτύλου σας, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας και το πραγματικό δαχτυλίδι που έχετε κατά νου. Εάν συμμετέχετε συχνά σε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του δακτύλου σας, όπως σωματική άσκηση ή μακρινά ταξίδια, θα πρέπει να το έχετε αυτό κατά νου. Το κλίμα είναι ένας επιπλέον παράγοντας, καθώς τα χέρια και τα δάχτυλα μπορεί να είναι πιο πιθανό να πρηστούν το καλοκαίρι και λιγότερο πιθανό να πρηστούν το χειμώνα λόγω του κρύου. Το πλάτος της ζώνης θα επηρεάσει επίσης το μέγεθος, καθώς οι παχύτερες ζώνες τείνουν να έχουν πιο στενή εφαρμογή.

Για να διασφαλίσετε την τέλεια εφαρμογή, η καλύτερη στιγμή για να μετρήσετε είναι όταν το σώμα σας αισθάνεται το πιο φυσιολογικό – δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια της μέρας (τα δάχτυλα μπορεί να πρηστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή μετά το φαγητό), κατά προτίμηση όχι μετά το γυμναστήριο ή μετά από ένα ζεστό γεύμα. Τα προστατευτικά δαχτυλιδιών ή οι χάντρες μπορούν να αντισταθμίσουν τις μικρές διακυμάνσεις στο μέγεθος των δαχτύλων, αν προκύψουν. Αν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος του δαχτυλιδιού σας, σκεφτείτε να κάνετε επαγγελματική μέτρηση.

Η Selle συμβουλεύει ότι αν σκοπεύετε να αλλάξετε την τοποθέτηση των δαχτυλιδιών, είτε από το ένα χέρι στο άλλο είτε σε διαφορετικά δάχτυλα, θα πρέπει να “λάβετε υπόψη ότι και τα δύο δάχτυλα μπορεί να μην έχουν το ίδιο μέγεθος”.

Πώς να ακολουθήσετε την παράδοση του δαχτυλιδιού

Από τις βέρες μέχρι τα τατουάζ στα δάχτυλα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσετε τη δέσμευση της αγάπης σας στον σύντροφό σας και να τηρήσετε την παράδοση.

Η βέρα του γάμου

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι βέρες φοριούνται συχνότερα στο τέταρτο δάχτυλο από το δεξί στο αριστερό χέρι, ιδίως στη Δύση. Όμως, μπορείτε επίσης να φορέσετε τη βέρα σας στο δάχτυλο του δεξιού χεριού. Με αυτόν τον τρόπο, θα ακολουθήσετε το παράδειγμα πολλών ζευγαριών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη Νορβηγία, την Αυστρία, τη Δανία, την Πολωνία, το Βέλγιο (σε ορισμένες περιοχές), τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Λετονία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ουκρανία. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί, επίσης, συνήθιζαν να φορούν ζώνες στα δεξιά. Αυτό συνέβαινε και στην Ινδία, καθώς κάποτε πίστευαν ότι το αριστερό χέρι ήταν γρουσούζικο ή βρώμικο. Αλλά στις μέρες μας, και τα δύο χέρια μπορούν να φιλοξενήσουν γαμήλια μπιχλιμπίδια.

Η παράδοση αυτή έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία για τα ομόφυλα ζευγάρια. “Θυμάμαι ότι πριν οι επιμέρους πολιτείες περάσουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, πολλά LGBTQ+ ζευγάρια φορούσαν δαχτυλίδια “δέσμευσης”, μερικές φορές στο δεξί τους χέρι”, λέει η Selle. “Αλλά από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα, σχεδόν όλα τα LGBTQ+ ζευγάρια που γνωρίζω και έχω συνεργαστεί μαζί τους επιλέγουν το παραδοσιακό δάχτυλο του δαχτυλιδιού για τις βέρες του γάμου τους”. Η Selle θυμάται μια πρώην πελάτισσα που ήταν πολύ ανυπόμονη να μπορέσει επιτέλους να αντικαταστήσει τη μακροχρόνια βέρα δέσμευσης με μια βέρα. “Και τα δύο σύνολα έμοιαζαν σχεδόν πανομοιότυπα και αντιπροσώπευαν την ίδια υπόσχεση ως ζευγάρι”, λέει η Selle. “Αλλά για εκείνη η βέρα συμβόλιζε κάτι διαφορετικό, καθώς είπε “τώρα μπορούμε επιτέλους να παντρευτούμε, όπως όλοι οι άλλοι””.

Το δαχτυλίδι αρραβώνων

Το πρώτο καταγεγραμμένο δαχτυλίδι αρραβώνων το χάρισε ο αρχιδούκας της Αυστρίας Μαξιμιλιανός στην αγαπημένη του, Μαρία της Βουργουνδίας, τον 15ο αιώνα. Σήμερα, ιδίως στο πλαίσιο γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, οι άνδρες έχουν επίσης αρχίσει να φορούν δαχτυλίδια αρραβώνων.

Πιστοί στην παράδοση, οι νεαρά αρραβωνιασμένοι συνηθίζουν να φορούν το δαχτυλίδι αρραβώνων στο αριστερό δάχτυλο του δαχτυλιδιού (που συνήθως αναφέρεται ως δάχτυλο αρραβώνων). Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους στην Ευρώπη που επιλέγουν να φορούν τις βέρες τους στο δεξί τους χέρι, εξακολουθούν να φορούν τη βέρα αρραβώνων τους στο αριστερό και στη συνέχεια να τη μεταφέρουν. Αντίθετα, τα αρραβωνιαστικά ζευγάρια στην Κολομβία και τη Βραζιλία μπορεί να φορούν ζώνες ως δαχτυλίδια αρραβώνων στο δεξί τους χέρι και, μετά την ολοκλήρωση των όρκων τους να μεταφέρουν τα δαχτυλίδια στο αριστερό χέρι. Οι Σουηδέζες νύφες μπορεί να φορούν μοναδικά σετ δαχτυλιδιών γάμου , που αποτελούνται από ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, μια βέρα και το δαχτυλίδι της μητρότητας.

Το δαχτυλίδι της υπόσχεσης

Η παράδοση των δαχτυλιδιών υπόσχεσης μπορεί αναμφισβήτητα να αναχθεί στην εμφάνιση των “δαχτυλιδιών ποζέ” στην Αγγλία και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Αυτά ήταν σύμβολα που ανταλλάσσονταν μεταξύ ερωτευμένων και συχνά αναγράφονταν με σύντομα ερωτικά ποιήματα.

Σήμερα, χαρίζονται κατά κύριο λόγο με τον ίδιο τρόπο, αλλά οι πραγματικές “υποσχέσεις” πίσω από ένα δαχτυλίδι υπόσχεσης μπορεί να έχουν διαφορετική σημασία για διαφορετικούς ανθρώπους. Η δέσμευση είναι η γενική ιδέα εδώ, αλλά το αν αυτή η δέσμευση αφορά έναν επερχόμενο αρραβώνα, την αποχή μέχρι το γάμο, την ιδέα του για πάντα ή απλώς το άμεσο μέλλον, ποικίλλει. Όσον αφορά την τοποθέτηση, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι όποιο δάχτυλο έχετε ορίσει ως “δάχτυλο της βέρα του αρραβώνα ή/και του γάμου” έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Χωρίς δαχτυλίδι

Τα δαχτυλίδια είναι ένας ωραίος τρόπος για να συμβολίσετε την ένωσή σα ς-και έχουν αυτές τις ατελείωτες, άπειρες μεταφορές του κύκλου που κάνουν μια σταθερή υπόθεση γι’ αυτά- αλλά έχετε επιλογές. Όπως, για παράδειγμα, να μη φοράτε καθόλου δαχτυλίδι. Ή, αν είστε σοβαρά αφοσιωμένοι σε μια έκφραση μονιμότητας και αυτοθυσίας, τα μη παραδοσιακά ζευγάρια μπορούν να επιλέξουν να κάνουν ένα τατουάζ στο δάχτυλο του δαχτυλιδιού τους για να σηματοδοτήσουν το γάμο τους. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να είστε πολύ σίγουροι για τον ορισμό της φλέβας, του δακτύλου ή του χεριού που θα επιδεικνύει τη δέσμευσή σας, καθώς δεν πρόκειται πλέον για κάτι απλό που μπορεί να φορεθεί και να αφαιρεθεί.

Πηγές άρθρου

Το Brides εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει πηγές υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων μελετών που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους, για να υποστηρίξει τα γεγονότα μέσα στα άρθρα μας. Διαβάστε τις συντακτικές μας οδηγίες για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς διατηρούμε το περιεχόμενό μας ακριβές, αξιόπιστο και αξιόπιστο.

  1. GIA. “Η προέλευση των δαχτυλιδιών γάμου: Αρχαία παράδοση ή εφεύρεση του μάρκετινγκ;”
  2. GIA. “Η ιστορία του δαχτυλιδιού αρραβώνων”.
  3. Amgueddfa Cymru – Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας. “Posy Rings”. 9 Μαΐου 2017.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss