Tuesday, January 31, 2023
spot_img

Latest Posts

8 καλύτερες ασκήσεις για την πρόκληση του τοκετού με φυσικό τρόπο (Οδηγός βήμα προς βήμα)

Οι καλύτερες ασκήσεις για την πρόκληση του τοκετού με φυσικό τρόπο

Έχετε περάσει την ημερομηνία λήξης και ελπίζετε να διεγείρετε τον τοκετό με φυσικό τρόπο, ώστε να μην χρειαστεί να σας προκαλέσουν με φάρμακα;

Καθώς περιμένετε με αγωνία τη γέννηση του μωρού σας, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να προσπαθήσετε να προκαλέσετε τον τοκετό ή αν είναι καλύτερο να αφήσετε το μωρό σας να έρθει μόνο του. Ενώ τα περισσότερα μωρά βγαίνουν όταν είναι έτοιμα, μερικά χρειάζονται λίγη επιπλέον ενθάρρυνση για να κάνουν την κίνηση.

Σε αυτή τη θέση, θα συζητήσουμε πότε είναι εντάξει να προσπαθήσετε να προκαλέσετε τον τοκετό, ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την άσκηση για να τονώσει τον τοκετό και θα σας διδάξουμε οκτώ αποτελεσματικές ασκήσεις για να βοηθήσετε στην πρόκληση του τοκετού με φυσικό τρόπο.

Πίνακας περιεχομένων

 • Πότε είναι εντάξει να προσπαθήσετε να προκαλέσετε τον τοκετό;
 • Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν άσκηση για να προκαλέσουν τον τοκετό;
 • 8 δραστηριότητες για να προκαλέσετε φυσιολογικά τον τοκετό
 • Να φέρουμε το μωρό στο “γλυκό σημείο”
 • Ξεκινήστε να κινείστε

Πότε είναι εντάξει να προσπαθήσετε να προκαλέσετε τον τοκετό;

Είναι πάντα καλύτερο να μιλάτε με τον μαιευτήρα ή τη μαία σας πριν προσπαθήσετε να προκαλέσετε τοκετό. Σε γενικές γραμμές, όμως, ο βέλτιστος χρόνος για να ενθαρρύνετε την έναρξη του τοκετού είναι μεταξύ 39 και 41 εβδομάδων κύησης. Τα μωρά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θεωρούνται τελειόμηνα και έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την υγεία τους (1) .

Εάν προσπαθήσετε να προκαλέσετε τον τοκετό πολύ νωρίς, το μωρό σας μπορεί να έχει προβλήματα με το θηλασμό, ίκτερο ή ακόμη και αναπνευστικά προβλήματα. Τα μωρά που φτάνουν στις 39 με 40 εβδομάδες κύησης έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχουν καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου από εκείνα που γεννιούνται πριν από αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, εάν δεν έχετε γεννήσει μέχρι τις 42 εβδομάδες, ο πάροχος φροντίδας σας θα σας παρακολουθεί πιο στενά και θα συζητήσει πιθανές ιατρικές παρεμβάσεις. Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που αρχίζουν να αυξάνονται σε αυτό το σημείο, όπως δυσκολότερος τοκετός, επιδείνωση του πλακούντα, εμβρυϊκή δυσφορία, μειωμένη ποσότητα αμνιακού υγρού και, σε σπάνιες περιπτώσεις, θνησιγένεια (2) .

Οι περισσότεροι πάροχοι φροντίδας και το ACOG (Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων) συνιστούν τουλάχιστον την προσφορά επαγωγής και τη διενέργεια βιοφυσικού προφίλ και δοκιμασίας μη καταπόνησης στις 41 εβδομάδες (3) .

Caitlin Goodwin, MSN, RN, CNM

Υπάρχουν επίσης ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να αντιμετωπίζετε μια πρόωρη ιατρική πρόκληση λόγω άλλων παραγόντων κινδύνου, αλλά μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε πρώτα κάποιες φυσικές μεθόδους.

Οι φυσικές μέθοδοι πρόκλησης μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να δοκιμάσετε πρώτα, αλλά και πάλι, είναι πάντα καλύτερο να συζητάτε τις επιλογές σας με τον πάροχό σας.

Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν άσκηση για να προκαλέσουν τον τοκετό;

Η τακτική άσκηση είναι ασφαλής για την πλειονότητα των εγκύων γυναικών. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ασκήσεις μπορεί να μην είναι η ασφαλέστερη επιλογή για την πρόκληση τοκετού.

Εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες καταστάσεις, είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον πάροχο φροντίδας σας πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε άσκηση.

 • Συνταγογραφημένη ανάπαυση στο κρεβάτι.
 • Προεκλαμψία.
 • Σοβαρά υψηλό ή χαμηλό επίπεδο αμνιακού υγρού.
 • Προδρομικός πλακούντας ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που αφορά τον πλακούντα.
 • Ιστορικό πρόωρου τοκετού.
 • Υπέρταση κύησης.
 • Κοντός τράχηλος.

8 δραστηριότητες για να προκαλέσετε φυσιολογικά τον τοκετό

Ασκήσεις για την πρόκληση του τοκετού

Εάν είστε στην ημερομηνία λήξης ή μετά την ημερομηνία λήξης, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε μερικές από αυτές τις οκτώ δραστηριότητες για να βοηθήσετε να κινηθούν τα πράγματα και να αποφύγετε την ιατρική πρόκληση.

1. Περπάτημα

Ένας απλός περίπατος διατηρεί το σώμα σας υγιές και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην εκκίνηση του τοκετού. Το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση των αργών τοκετών. Αυτή η άσκηση χαμηλού αντίκτυπου προάγει τις συσπάσεις της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες που δεν ήταν τόσο δραστήριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Κάνοντας έναν γρήγορο περίπατο στη γειτονιά, μπορείτε να βοηθήσετε τον τράχηλο της μήτρας σας να διασταλεί και το μωρό σας να πέσει πιο βαθιά στη λεκάνη σας. Αν μη τι άλλο, είναι μια ευχάριστη απόσπαση της προσοχής που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.

Αν λοιπόν περιμένετε με ανυπομονησία την άφιξη του μωρού σας, δοκιμάστε να βγείτε στο μονοπάτι, να κάνετε βόλτα στο εμπορικό κέντρο ή απλά να περπατήσετε γύρω από το σπίτι σας.

2. Ανεβαίνοντας σκάλες

Ανεβαίνοντας τις σκάλες θα γείρετε φυσικά το σώμα σας σε περίπου 40 με 45 μοίρες, γεγονός που ενθαρρύνει το μωρό σας να κινηθεί χαμηλότερα στη λεκάνη σας.

Το να παραλείψετε ένα σκαλοπάτι ανοίγει περισσότερο τη λεκάνη, επιτρέποντας στο μωρό σας να κατέβει ακόμη περισσότερο, ασκώντας ήπια πίεση στον τράχηλο της μήτρας σας και ενθαρρύνοντας τον να αραιώσει και να διασταλεί. Αυτός είναι ο ακριβής κύκλος των γεγονότων που απαιτούνται για να επέλθει ο τοκετός.

Βρείτε μια σκάλα και ανεβείτε και κατεβείτε προσεκτικά μερικές φορές.

Χρησιμοποιήστε το κεφάλι σας καθώς και τα πόδια σας

Φροντίστε να κρατηθείτε από το κιγκλίδωμα ή ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει για ασφάλεια.

3. Squats

Τα καθίσματα είναι μια εξαιρετική άσκηση που πρέπει να κάνετε συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καθώς σας βοηθούν να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και να διατηρήσετε τη δύναμή σας στα πόδια, τους γοφούς και το πυελικό σας έδαφος.

Τα καθίσματα επιτρέπουν στη βαρύτητα να βοηθήσει στο άνοιγμα της λεκάνης σας, δίνοντας στο μωρό σας περισσότερο χώρο για να κατέβει πιο βαθιά μέσα στον γεννητικό σωλήνα, γεγονός που βοηθά στην έναρξη του τοκετού. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τους χρόνους τοκετού.

Οπότε, όποτε χρειάζεται να σκύψετε για να σηκώσετε κάτι, κάντε αντί γι’ αυτό οκλαδόν!

Για να κάνετε σωστά squats, βεβαιωθείτε ότι στέκεστε όρθιοι με τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων. Καθώς κάνετε απαλό κάθισμα, κρατήστε την πλάτη σας ίσια και βεβαιωθείτε ότι τα γόνατά σας δεν προεξέχουν.

Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή τη θέση για 20 έως 30 δευτερόλεπτα προτού χρησιμοποιήσετε τα πόδια σας για να σηκωθείτε ξανά στην όρθια θέση.

4. Κολυμπήματα

Οι βυθίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματός σας για τον φυσιολογικό τοκετό που πάντα ονειρευόσασταν. Το να κάνετε καθημερινά βυθίσματα θα σας βοηθήσει να ζεστάνετε τους γοφούς σας και να ανοίξετε τη λεκάνη σας, επιτρέποντας περισσότερο χώρο στο μωρό σας να περιστραφεί και να κατέβει.

Για να κάνετε ένα λάντζο, σταθείτε με τα πόδια σας ενωμένα. Κάντε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός και ρίξτε το πίσω γόνατό σας στο έδαφος. Το μπροστινό σας γόνατο θα πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή με τον μπροστινό αστράγαλο, το πίσω γόνατο να πέφτει κάτω από τον πίσω αστράγαλο και η σπονδυλική σας στήλη να είναι ευθεία.

Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή τη θέση για 5 έως 10 δευτερόλεπτα ή μέχρι να νιώσετε ένα αίσθημα καψίματος και, στη συνέχεια, σπρώξτε ξανά προς τα πάνω.

Αυτή η άσκηση μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελεστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οπότε μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια από το σύντροφό σας ή τη ντούλα σας.

5. Μπάλα γέννας

Σηκωθείτε από τον καναπέ και καθίστε στην μπάλα γέννησης! Οι μπάλες γέννας, γνωστές και ως μπάλες γυμναστικής, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του σώματός σας για τον τοκετό και να προκαλέσουν φυσικά τον τοκετό.

Με το να κάθεστε στην μπάλα γέννησης με πλατιά πόδια, θα βοηθήσετε στην αύξηση της ροής του αίματος προς τη μήτρα, τον πλακούντα και το μωρό σας. Θα ανοίξετε επίσης την έξοδο της λεκάνης σας, θα ενθαρρύνετε το μωρό σας να κατέβει και θα το βοηθήσετε να πάρει τη σωστή θέση.

Οι μπάλες γέννας βοηθούν επίσης στη δημιουργία ευκολότερων και ταχύτερων τοκετών και ενθαρρύνουν την καλύτερη αποθεραπεία μετά τον τοκετό.

Υπάρχουν πολλές χρήσιμες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με την μπάλα γέννας, αλλά μερικές από τις καλύτερες για την τόνωση του τοκετού περιλαμβάνουν αναπηδήσεις, κλίσεις, κυκλικές περιστροφές των ισχίων και κούνημα μπρος-πίσω. Οι κυκλικές περιστροφές των γοφών βοηθούν στο άνοιγμα της λεκάνης σας προς το κεφάλι του μωρού σας, στο σφίξιμο του μικρού του πηγουνιού και στη μετακίνησή του στην ιδανική θέση.

6. Κλίσεις της λεκάνης

Οι κλίσεις της λεκάνης είναι μία από τις πιο απλές και χρήσιμες ασκήσεις για να προκαλέσετε τον τοκετό με φυσικό τρόπο. Διατηρούν τις αρθρώσεις της λεκάνης χαλαρές και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε το μωρό σας να βρεθεί στη βέλτιστη θέση τοκετού.

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε κλίσεις της λεκάνης, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να τις κάνετε με τα χέρια και τα γόνατά σας. Αυτές είναι επίσης κοινώς γνωστές ως η διάταση γάτας-αγελάδας στις πρακτικές της γιόγκα.

Θα σηκώσετε το κάτω μέρος της πλάτης σας προς το ταβάνι, θα το κρατήσετε για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια θα το ισιώσετε. Μπορείτε να κάνετε περίπου 30 έως 40 από αυτές την ημέρα (4) .

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πυελικός πόνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

7. Τέντωμα πεταλούδας

Θυμάστε εκείνη τη διάταση πεταλούδας που κάνατε κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης στο μάθημα γυμναστικής; Αυτή η κλασική θέση διάτασης αυξάνει την ευελιξία των πυελικών σας αρθρώσεων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση τοκετού με φυσικό τρόπο.

Για να κάνετε αυτή τη διάταση, καθίστε ευθεία στο πάτωμα – μπορεί να είναι χρήσιμο να καθίσετε με την πλάτη σας σε έναν τοίχο. Τοποθετήστε τα πέλματα των ποδιών σας μαζί και πιέστε απαλά τα γόνατά σας προς το έδαφος με τα χέρια ή τους αγκώνες σας.

Παραμείνετε σε αυτή τη θέση για 15 έως 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 5 έως 10 φορές. Αυτό θα τεντώσει τους μύες στην πλάτη, τους γοφούς, τη λεκάνη και το εσωτερικό των μηρών σας, προετοιμάζοντας το σώμα σας για έναν επιτυχημένο τοκετό και γέννα.

Παρόμοια άρθρα

Τα καλύτερα ενεργά ρούχα μητρότητας του 2023

8. Sex

Το σεξ είναι αυτό που σας έφερε σε αυτή την κατάσταση και μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε και από αυτήν!

Η πράξη καίει θερμίδες και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην τόνωση του τοκετού. Ο οργασμός προτρέπει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η οποία προκαλεί τη συστολή της μήτρας.

Δημιουργεί επίσης την απελευθέρωση προσταγλανδινών, οι οποίες είναι φυσικές ουσίες που μοιάζουν με ορμόνες και μαλακώνουν τον τράχηλο της μήτρας και ενδεχομένως προκαλούν διαστολή. Οι προσταγλανδίνες είναι επίσης παρούσες στο σπέρμα (5) .

Θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη μέθοδο εάν τα νερά σας έχουν ήδη σπάσει, καθώς θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Να φέρουμε το μωρό στο “γλυκό σημείο”

Όταν το μωρό σας είναι υπερήμερο, μπορεί να σπάτε το κεφάλι σας προσπαθώντας να βρείτε τι άλλο μπορείτε να κάνετε. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα μωρά δεν έρχονται μέχρι να εμπλακούν στη λεκάνη σας και να τοποθετηθούν σωστά.

Λαμβάνοντας χειροπρακτική φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βελτιώνετε τις πιθανότητες να μπει το μωρό σας στη λεκάνη πριν από τον τοκετό. Πολλοί εργαζόμενοι στον τοκετό σας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσετε προγεννητικές ασκήσεις για να βοηθήσετε το μωρό σας να βρεθεί σε κατάλληλη θέση για τον τοκετό. Ορισμένες από αυτές τις ασκήσεις περιλαμβάνουν:

 • Θέση με τα χέρια και τα γόνατα: Εναλλαγή μεταξύ των στάσεων της γιόγκα γάτα και αγελάδα, όπου καμπυλώνετε τη σπονδυλική σας στήλη και λικνίζετε την πλάτη σας.
 • Αναστροφές: Το γύρισμα ανάποδα σε αναστροφή με κλίση προς τα εμπρός μπορεί να βοηθήσει στην επανατοποθέτηση του μωρού. Αν πρόκειται να το δοκιμάσετε, να είστε προσεκτικές – οι έγκυες γυναίκες μπορεί να χάσουν την ισορροπία τους! Τοποθετήστε τα γόνατά σας σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια, όπως ένας καναπές, και τα χέρια σας στο έδαφος.

Ξεκινήστε να κινείστε

Αν έχετε περάσει την προθεσμία και προσπαθείτε να ενθαρρύνετε την έναρξη του τοκετού, πρέπει να αρχίσετε να κινείστε.

Αλλά να θυμάστε, ενώ η άσκηση μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη για να ανοίξει η λεκάνη και να πάρει το μωρό σας μια καλή θέση, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε, καθώς θα χρειαστείτε άφθονη ενέργεια όταν γεννάτε.

Προσπαθήσατε να προκαλέσετε τον τοκετό σας με φυσικό τρόπο; Ποιες μέθοδοι λειτούργησαν για εσάς;

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss